linie groasa   Romana roman   Engleza enleza   Rusa rusesc
vericalg vericalg
liniutaverticala pagina de start

 

      Mestesuguri, manifestari spirituale dar si materiale
                                 ale comunitatii

vericalg
liniutaverticala Carti vechi
liniutaverticala Izvoare edite si inedite
liniutaverticala Traditii in Jurilovca
liniutaverticala Folclor in Jurilovca
liniutaverticala jos_disc
liniutaverticala S u n e t u l    t r a d i t i e i
liniutaverticala linie groasa liniutaverticala
vericalg

 

  Evenimente importante petrecute in comunitatea Jurilovca

   ___________________________

  Atractii turistice - descrieri, fotografii, invitatii 

   ___________________________

  Servicii turistice: oferta turistica locala in paginile proiectului EBC

   ___________________________

  Contact - adresa la care poti lua  legatura cu noi:  
info@bibliotecajurilovca.ro

   ___________________________

  Link-uri utile


Pagina de Start a primariei Jurilovca

Site-ul oficial al primariei Jurilovca

vericalg

TRADITII - TESUT


CONSTANTIN PARASCHIVA - loc. Visina, com. Jurilovca, jud. Tulcea.
Tanti Paraschiva este cea mai buna si cea mai cunoscuta tesatoare din Visina, o adevarata artista populara. In varsta de 61 de ani, prin mainile sale maiestre se scurge o energie de nestavilit si o uriasa dorinta de a face cunoscute lumii si a duce mai departe traditiile stramosesti.
Mestesugul l-a invatat de la mama sa. A inceput la varsta de 12 ani alaturi de mama sa, cu lucrari simple, presuri taranesti. Au urmat, dupa ce a invatat cum se lucreaza, de la varsta de 14-15 ani, cuverturile in multe ite, teserea de panze si prosoape, realizarea de toale in 2 ite. De la 56 de ani a inceput sa lucreze si costume populare bulgaresti si confectioneaza accesorii pentru portul traditional. Se inspira din modele existente dar creaza si propriile modele. Costumele populare create de ea sunt purtate, de exemplu, de Ziua Babei, la 8 ianuarie.
Pentru tanti Paraschiva, regimul comunist care a favorizat doar anumite traditii, viata de familie cu preocuparea pentru asigurarea educatiei si viitorului copiilor, au fost tot atatea motive care au impiedicat-o sa dedice mai mult timp artei tesutului.Dupa pensionare, fiind sprijinita si incurajata de copiii sai, si-a dedicat toata energia si resursele sale, practicarii, promovarii si transmiterii artei tesutului traditional. „E pacat, cand atata lucru s-a tesut si s-a facut sa nu avem si noi un muzeu ca sa fie ramas in urma... Sunt atatea lucruri dupa timpuri...".Astfel ea a transformat o parte a casei sale, din 2006, intr-un mic muzeu, unde puteti gasi creatiile sale dar si costume populare vechi de o suta de ani (bulgaresti, oltenesti si altele) precum si diferite unelte traditionale folosite in arta tesutului.Tanti Paraschiva a fost vizitata de majoritatea elevilor scolilor din comuna, insotiti de profesori, interpreti de muzica populara dobrogeni (interesati de costume traditionale) si, de turisti. Tanti Paraschiva este un adevarat tezaur uman viu.Pentru organizarea unei vizitei sau a unei intalniri sunati-o pe tanti Paraschiva la telefon: 0724 296682, iar daca doriti sa ii scrieti, folositi adresa ei. Desi pastratoare a traditiilor, pentru a le face cunoscute asa acum isi doreste, Tanti Paraschiva foloseste e-mailul si telefonia mobila. Impreuna cu razboiul de tesut, acestea duc traditia mai departe.
"

vericalg
liniutaverticala                                                                        viziteaza IREX    viziteaza ebiblioteca   dictionare     viziteaza www.scribd.com liniutaverticala
linie groasa  design: kowyko@yahoo.com   linie groasa