linie groasa   Romana roman   Engleza enleza   Rusa rusesc
vericalg vericalg
liniutaverticala pagina de start

    Biblioteca Publica "Naum Pocorschi" Jurilovca este pe Internet datorita unui    context favorabil.
                 -Necesitatea redefinirii rolului bibliotecii publice in viata comunitatii
                      -Necesitatea conservarii si valorificarii patrimoniului cultural-istoric local

                 -Concursul* de Participare Comunitar organizat de fundatia IREX Romania          *biblioteca Publica "Naum Pocorschi" Jurilovca a castigat editia din luna
           noiembrie, cu proiectul  CLIO-Centru de promovare a culturii si traditiilor locale

                         Biblioteca     Comunitate      Naum Pocorschi      

vericalg
liniutaverticala Carti vechi
liniutaverticala Izvoare edite si inedite
liniutaverticala Traditii in Jurilovca
liniutaverticala Folclor in Jurilovca
liniutaverticala jos_disc
liniutaverticala S u n e t u l    t r a d i t i e i
liniutaverticala linie groasa liniutaverticala
vericalg

 

  Evenimente importante petrecute in comunitatea Jurilovca

   ___________________________

  Atractii turistice - descrieri, fotografii, invitatii 

   ___________________________

  Servicii turistice: oferta turistica locala in paginile proiectului EBC

   ___________________________

  Contact - adresa la care poti lua  legatura cu noi:  
info@bibliotecajurilovca.ro

   ___________________________

  Link-uri utile


Pagina de Start a primariei Jurilovca

Site-ul oficial al primariei Jurilovca

vericalg
      Asezata pe malul Complexului Lagunar  RAZIM-SINOIE , JURILOVCA este un sat intemeiat de lipoveni in pragul veacului XIX. Desi la inceputurile sale un mic catun , asezarea s-a dezvoltat devenind la sfarsitul secolului XIX un centru important al pescuitului in zona Deltei, in prezent fiind cea mai mare comunitate de pescari din Delta dar si un punct de atractie turistica. (citeste mai departe )
Lipovenii- intemeietorii satului sunt rusi care s-au refugiat initial, la Gurile Dunarii - sudul Basarabiei la mijlocul sec.XVIII, apoi au migrat in Dobrogea si nordul Moldovei -Bucovina.Cauza migratiei initiale este reforma religioasa initiata de Nikon-patriarhul BISERICII RUSE- in anul 1654 , reforma ce a produs o schisma in BISERICA RUSA; se nasc doua confesiuni: BISERICA ORTODOXA RUSA-cea oficiala sau nikoniana si , stroverii -cei de credinta veche ori starobreati -cei de rit vechi -schismaticii ,care prigoniti de biserica si autoritati ,vor gasi refugiu in marginile IMPERIULUI TARIST (RUS):Siberia,la cazacii de pe Don, Ucraina , Polonia, Canada si la GURILE DUNARII; doar staroverii din Romania sunt numiti lipoveni -probabil o porecla a carei origine nu a fost determinata.Spatiul care a oferit gazduire acestor prigoniti a fost locuit din cele mai vechi timpuri (in jurul satului fiind identificate numeroase situri arheologice).Cele mai vechi urme de locuire dateaza din prima epoca a fierului (sec. VIII i.Hr) si apartin Culturii Babadag. Acestei populatii autohtone, getice, i-au succedat colonistii greci care au intemeiat -conform  informatiilor documentare antice (Hekataios din Milet)- prima colonie greaca de pe teritoriul Romaniei: ORGAME (sec. VII i.Hr).
      Aceasta colonie este localizata la extremitatea sud-estica a promontoriului de la Capul Dolosman, in antichitate pe malul Golfului Halmirys al Pontului Euxin (Marea Neagra). Istoria acestei asezari va fi legata de evolutii politice si ale factorilor de mediu. Dupa incorporarea Dobrogei (Scitia Mica) parte a Imperiului Roman,apoi a Imperiului Bizantin va avea functii multiple: 1)economice - fiind un centru al pescuitului, agriculturii si comertului in zona ; 2)strategice - va controla -impreuna cu fortificatia de pe insula Bisericuta(3 km S-E de cetate), accesul in Delta Dunarii (Peuce) , avand un rol important in apararea granitei nordice a imperiului (limesul dunarean); 3)religioase -centru important al crestinismului la Gurile Dunarii (pe teritoriul cetatii s-au descoperit vestigiile a patru bazilici paleocrestine). Cauza decaderii si in cele din urma a incetarii locuirii cetatii (sec.VII d.Hr)o constituie innisiparea golfului Halmirys care ingreunat accesul navelor in portul cetatii, scaderea importantei economice si strategice a acesteia.

vericalg
liniutaverticala                                                                        viziteaza IREX    viziteaza ebiblioteca   dictionare     viziteaza www.scribd.com liniutaverticala
linie groasa  design: kowyko@yahoo.com   linie groasa