linie groasa   Romana roman   Engleza enleza   Rusa rusesc
vericalg vericalg
liniutaverticala pagina de start
Scurt istoric al cercetărilor
Prima mentiune a sitului antic de la Capul Dolojman apare in lucrarea lui R. Netzhammer, Auf dem Razelm, Bucuresti, 1909, p. 18-19, fiind reluata de acelasi autor un deceniu mai tarziu în volumul Die christlichen Altertümer der Dobrudscha,
Bucuresti,1918 p165.
            In repertoriul monumetelor antice din Dobrogea întocmit de P. Polonic la inceputul secolului XX, referirile la sit sunt însotite de un prim releveu al cetătii. (afla mai multe)

vericalg
liniutaverticala Carti vechi
liniutaverticala Izvoare edite si inedite
liniutaverticala Traditii in Jurilovca
liniutaverticala Folclor in Jurilovca
liniutaverticala jos_disc
liniutaverticala S u n e t u l    t r a d i t i e i
liniutaverticala linie groasa liniutaverticala
vericalg

 

  Evenimente importante petrecute in comunitatea Jurilovca

   ___________________________

  Atractii turistice - descrieri, fotografii, invitatii 

   ___________________________

  Servicii turistice: oferta turistica locala in paginile proiectului EBC

   ___________________________

  Contact - adresa la care poti lua  legatura cu noi:  
info@bibliotecajurilovca.ro

   ___________________________

  Link-uri utile


Pagina de Start a primariei Jurilovca

Site-ul oficial al primariei Jurilovca

vericalg             

                ORGAME / ARGAMUM - este prima asezare urbana de pe teritoriul
Romaniei mentionata intr-un izvor antic (Hecateu din Milet, mentioneaza existenta coloniei milesiene Orgame - la jumatatea secolului VII i.Hr;dupa anexarea Dobrogei de catre romani, acestia o vor numi ARGAMUM).Cercetarea arheologica a acestui sit a initiat-o Paul Nicorescu (1926-1932), fiind reluata de Maria Coja (Institutul de Arheologie din Bucuresti) in 1965; incei 40 de ani de cercetari arheologice, "generatii de arheologi si generatii de localnici", dr. Topoleanu Florin - director ICEM Tulcea , au descoperit situatii arheologice inedite: 4 bazilici paleocrestine, cel mai vechi mormant grecesc (jumatatea sec. VII i.Hr.) din bazinul pontic.

                  

           
        

mai multe >

       CAPUL DOLOSMAN este un promontoriu stancos situat la confluenta lacurilor Razim si Golovita - o zona de interes geologic, istoric si din punct de vedere a biodiversitatii. O faleza calcaroasa maiestuoasa, se intinde pe 3 km , cu inaltimea maxima de 29 m - singura faleza stancoasa din zona litorala a Romaniei. Gazduieste numeroase specii de pasari de apa si de uscat, animale de silvostepa (padurea BABADAG este la doar 10 km), plante specifice (maslinul dobrogean).

                     

      COMPLEXUL LAGUNAR RAZIM-SINOIE s-a format, intr-o perioada de peste 1000 de ani, prin inchiderea (innisiparea) anticului golf HALMIRIS al PONTULUI EUXIN (MAREA NEAGRA). Cu o suprafata de peste 100.000 ha, este compus din patru lacuri mari: RAZIM (42.000 ha) - cel mai mare lac din Romania, GOLOVITA (sau RAZIMUL MIC) - cu o suprafata de 12.000 ha - de fapt o prelungire a RAZIMULUI, SINOE (20.000 ha) cu doua guri de varsare
in MAREA NEAGRA, ZMEICA (5.500 ha), lacuri si balti de dimensiuni mai mici, zone de stufaris, grinduri - cele mai cunoscute fiind grindul LUPILOR si grindul CHITUC. Lagunele au legatura cu Dunarea prin canalele Dunavat, Lipoveni, Dranov, Mustaca si cu Marea Neagra prin gurile PERIBOINA si EDIGHIOL (lacul Sinoe). Pana prin anii 60' - ai sec. XX - cand a fost închisa artificial, a functionat si GURA PORTITA - inprezent statiune turistica. Lacul Razim a fost folosit (pana la inceputul sec. XIX) de caiucele turcesti in navigatia pe ruta TULCEA - ISTAMBUL.
    
          
       INSULA BISERICUTA - o insula stancoasa situata la 2,5 km S-E de Capul Dolosman. Pe insula se gasesc urmele unui castru roman, este loc de cuibarit si trecere pentru pasari si, un fapt foarte putin cunoscut, se gasesc fosile (de organisme nevertebrate).Fiind zona strict protejata (a Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii ), vizitarea insulei este interzisa.
      GURA PORTITEI - o fasie de nisip intre MARE si LAC (Marea Neagra si Lacul Golovita) - foarte cunoscuta pentru complexul turistic ce il gazduieste. Pana in urma cu 40 de ani, aici exista o legatura intre LAC si MARE, care a fost inchisa artificial; tot aici se afla o statie meteo, un canton al Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii si, la aproximativ 1 km, un far de semnalizare maritima.
        
      PERIBOINA (GURA PERIBOINA) - situate pe lacul Sinoie este una, din cele două, legături ale lagunelor cu marea.
              
                   

inchide fereastra
<vericalg
liniutaverticala                                                                        viziteaza IREX    viziteaza ebiblioteca   dictionare     viziteaza www.scribd.com liniutaverticala
linie groasa  design: kowyko@yahoo.com   linie groasa